• Επικοινωνήστε με την Ναξιοτυπία
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Εγκαινιάζοντας ένα αποκατεστημένο μνημείο

Τα Θυρανοίξια του Ιερού ναού Ταξιάρχη στα Μονοίτσια τελέσθηκαν σήμερα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικο, παρουσία του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη, του Δημάρχου Μανόλη Μαργαρίτη, της π. Διευθύντριας της Εφορείας και νυν Διευθύντριας του Βυζαντινού Μουσείου Κατερίνας Δελλαπόρτα, της Αρχαιολόγου του έργου Μαρίας Τσάφου και πλήθους κόσμου από όλη τη Νάξο.

Στο μνημείο πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Το αρχικό οικοδόμημα ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης καμαροσκεπούς βασιλικής, εκ των οποίων όμως το τρίτο κλίτος κατέρρευσε κι έτσι ο ναός περιορίστηκε µόνο στο κεντρικό και το βόρειο κλίτος.

Η ανασκαφική έρευνα έδειξε ότι στο στρώμα καταστροφής στο εσωτερικό του νοτίου κλίτους κατασκευάστηκαν πρόχειροι τάφοι, οι περισσότεροι συλημένος και κατεστραμμένοι, με διαταραγμένα τα σκελετικά κατάλοιπα. Ταφές δίχως αξιόλογα ευρήματα εντοπίστηκαν στα βόρεια, στα δυτικά και στο εσωτερικό του ναού.

Από τον τοιχογραφικό διάκοσμο του ναού, ιδιαίτερα σημαντική είναι η παράσταση Θεοφάνειας που αποκαλύφθηκε μετά τις εργασίες συντήρησης στην αψίδα του ιερού. Η τοιχογραφία ανήκει πιθανότατα στην αρχική φάση του μνημείου. Τοιχογραφημένοι ήταν και οι πεσσοί των δύο τοξοστοιχιών. Στο ημικύλινδρο διακρίνονται δύο στρώματα τοιχογράφησης. Διατηρείται καλύτερα το παλαιότερο όπου απεικονίζονται μετωπικοί Απόστολοι.

Η επισκευή του ναού, που επέφερε αλλαγές στο αρχικό κτίσμα, συνοδεύτηκε και από νέα τοιχογράφηση που καλύπτει και το φραγμένο πλέον άνοιγμα του νότιου τοίχου του μεσαίου κλίτους: στο χώρο του ιερού παριστάνονται μετωπικοί ιεράρχες και στο κεντρικό τμήμα του ναού ένθρονη Θεοτόκος.

Στο βόρειο κλίτος διατηρούνταν in situ πολλά μορφολογικά και κατασκευαστικά στοιχεία που επέτρεψαν την ανακατασκευή με μεγάλη ακρίβεια. Στο νότιο κλίτος πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανάδειξης των δομικών στοιχείων στο ύψος που είχαν ήδη αποκαλυφθεί. Αποκαταστάθηκε το δυτικό τμήμα της καμάρας του κεντρικού κλίτους και ο δυτικός τοίχος. Διανοίχθηκαν τα φραγμένα τόξα της βόρειας τοξοστοιχίας και οι δύο θύρες εισόδου στο ναό.

Μετά την καθαίρεση των σαθρών επιχρισμάτων και αρμολογημάτων, στερεώθηκαν οι τοιχοποιίες και κατασκευάστηκαν νέα αρμολογήματα. Έγινε εξυγίανση του εξωρραχίου του θόλου του κεντρικού κλίτους και τοποθετήθηκαν λιθόπλακες. Το δάπεδο του κυρίως ναού και του βορείου κλίτους συμπληρώθηκε με εγχώριες πλάκες, ανάλογες με τις αρχικές.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκαν και συντηρήθηκαν τα τμήματα του τοιχογραφικού διακόσμου και των αρχικών κονιαμάτων που έχουν διασωθεί.

Οι εργασίες διαμόρφωσης στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του ναού περιελάμβαναν την κατασκευή συστήματος αποστράγγισης κατά μήκος του βορείου τοίχου, την κατασκευή τοιχίων από ξερολιθιά στα βόρεια, νότια και δυτικά για την συγκράτηση των χωμάτων των όμορων γηπέδων και την διαμόρφωση πρόσβασης στο ναό από τα ανατολικά. Στα δυτικά του ναού έγιναν διαμορφώσεις για την απομάκρυνση των ομβρίων και τοποθετήθηκαν λιθόπλακες. Τέλος κατασκευάσθηκαν νέα κουφώματα και τοποθετήθηκαν πι νακίδες σήμανσης και πληροφόρησης.

 

Στην τελετή των Θυρανοιξιων παραβρέθηκαν επίσης η υπεύθυνη αρχαιολόγος του έργου Μαρία Τσάφου, η  Επιμελήτριας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων της ΕΦΑ Κυκλάδων Ειρήνη Λεγάκη, καθώς και οι Νορβηγοί Αρχαιολόγοι, οι οποίοι πραγματοποιούν εργασίες στο Κάστρο Απαλήρου με επικεφαλής τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Όσλο  Knut Odegaard.

 

 

Ναξιοτυπία Gallery

Ναξιοτυπία

..βρίσκεται πλέον κοντά σας

και διαδικτυακά ..www.naxiotypia.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας